Samværsaftale

Samværsaftale, Samværsordning eller 7/7 ordning


Samværsaftale

Samvær med barnet er ikke afhængigt af bopæl eller forældremyndighed. Når du skilles fra din partner, er det en god idé at lave en samværaftale, men du har ikke pligt til at involvere Familieretshuset. Samværsaftalen behøver heller ikke at være skriftlig, men det anbefales, at den er det. Laver I en aftale sammen, er den bindende – også selvom Familieretshuset ikke er inde over processen. Den kan kun ændres, hvis begge parter er enige, eller hvis der sker store forandringer i barnets levevilkår. Her er der tale om såkaldte væsentligt forandrede forhold. 

I en samværsaftale er det barnets ret til samvær. Den forælder som barnet ikke har folkeregisteradresse på som bliver beskrevet. Det er også hvad Familieretshuset kigger på – de regulerer samværet. Du skal være opmærksom på, at hvis I i forvejen har fundet ud af hvem der er bopæls- og samværsforælder så vil Familieretshuset udelukkende se på samværsforælderen. 

Kontaktbevarende samvær

Som forælder har du ret til samvær, hvis du ønsker samvær (det er barnets ret). Det betyder, at din partner kan ikke nægte dig det. Befinder du dig i en situation, hvor din ekspartner har brudt kontakten mellem dig og dit barn? Så skal Familieretshuset gå ind og fastsætte en aftale om et midlertidigt kontaktbevarende samvær mellem barn og forælder. Afgørelsen skal komme senest tre uger efter, samværsforælderen har henvendt sig til Familieretshuset med sin ansøgning. Indtil en fast aftale om samvær er på plads, er der faste rammer for minimumssamvær. Det er den minimale tid, du er garanteret med dit barn. Tidsrummet varierer alt efter, hvor gammelt barnet er – det kontaktbevarende samvær er lovgivningsbestemt. En afgørelsen om samvær – også kontaktbevarende samvær skal dog altid være for barnets bedste. 

Udover det lovgivningsbestemte midlertidigt kontaktbevarende samvær er der også et midlertidigt samvær. Det sker på baggrund af en vurdering ud fra flere oplysninger fra Familieretshuset. Her har Familieretshuset mulighed for at undersøge barnets perspektiv nærmere, og lave en midlertidig afgørelse på et mere oplyst grundlag. Det skal ske inden for rimelig tid – og Ombudsmanden har været ude at sige ca. 4 uger fra ansøgningstidspunktet. 

Endelig samværsordning

Det endelige samvær er det samvær som Familieretshuset afgør, som det samvær som der fremadrettet skal være. Er det indgribende for barnet hvad morens og farens ønsker til samværet er. Altså siger den ene 7/7 og den anden siden 12/2 vil Familieretshuset skulle sende sagen i Familieretshuset. De har ikke kompetence til at træffe en afgørelse udover et midlertidigt samvær. Find mere vejledning om samvær og samværsaftalen her.

Book en tid, så hjælper vi med at give rådgivning og vejledning om samvær, samt meget andet. 

Ofte stillede spørgsmål

En samværsaftale er en aftale, hvor forældrene beslutter, hvordan samværet med barnet skal foregå. Aftalen kan enten indgås privat eller fastsættes af Familieretshuset. Samværsaftalen behøver ikke at være skriftlig, men det anbefales, at den er det. Laver I en aftale sammen, er den bindende – også selvom en offentlig myndighed som Familieretshuset ikke er inde over processen

Samværschikane opstår, hvis en forælder aktivt modarbejder barnets kontakt til den anden forælder. Det kan fx være at nægte aflevering efter samvær eller fremsætte trusler. Forældrene har et fælles ansvar for barnets trivsel, og derfor er samarbejde afgørende for at undgå konflikter.

Den bedste deleordning afhænger af barnets behov, forældrenes samarbejdsevne og geografiske nærhed. En 7/7 ordning fungerer ofte bedst, når forældrene bor tæt på hinanden, så barnet kan bevare netværk og rutiner. For yngre børn anbefales kortere samvær med hyppige skift.

At finde den rette deleordning kræver et godt samarbejde mellem forældrene. Læs mere om det gode samarbejde her.

En 7/7 ordning kræver typisk, at barnet er nået skolealderen, og at forældrene kan samarbejde effektivt. For helt små børn fastsættes samværet ofte som kortvarige besøg flere gange ugentligt. Dette kan være en del af en midlertidig kontaktbevarende samværsaftale, som løbende kan justeres.

Forskning viser, at børn i en 7/7 ordning ofte klarer sig lige så godt som børn i familier med samboende forældre. Det kræver dog, at forældrene kan samarbejde og tage fælles ansvar for barnets trivsel.

En forælder kan som udgangspunkt have samvær op til halvdelen af barnets tid. Hvis samværet overstiger dette, betragtes det som en bopælsændring. Familieretshuset fastsætter samværet ud fra, hvad der er bedst for barnet og tager højde for barnets behov og familiens omstændigheder.

Børn over 12 år har ret til at blive hørt i spørgsmål om samvær, men de kan ikke selv bestemme. En samværsaftale fastsættes altid med udgangspunkt i, hvad der er bedst for barnet, og barnets mening vægtes ud fra alder og modenhed.

Læs om barnets ret til at blive hørt i samværsspørgsmål her

Ved en 7/7 ordning, hvor barnet bor lige meget hos begge forældre, skal der som regel ikke betales børnebidrag, forudsat at begge forældre deltager ligeligt i forsørgelsen. Aftalen kan dog tilpasses via Familieretshuset, hvis særlige omstændigheder kræver det.

Det anbefales ofte, at skiftedage ikke placeres i weekenden, da det kan forstyrre barnets frirum. Mandag eller tirsdag er bedre valg for at sikre en stabil rutine. En klar samværsaftale kan hjælpe med at undgå konflikter omkring skiftedage.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.